De abortus regels in Amerikaanse staten.

Kuddedieren
Als de samenleving A zegt, doe jij dat dan ook? Wanneer stop jij met meedoen en zet jij de toon? Wanneer is het tijd om B te zeggen? Mensen zijn net kudde dieren, ze doen vaak wat de rest van de kudde doet. De vraag is dus welke herder deze kudde volgt. De politieke standaard? De media? De mode? Politiek correcte uitspraken? Christenen (en mensen met een christelijk gedachtegoed) doen dat ook, maar christenen weten wie hun Herder is.

Live Action
In Amerika heeft een meisje, Lila Rose, op jonge leeftijd met een geheime camera opnames gemaakt van een gesprek in abortus klinieken. Uiteindelijk heeft ze met een jongeman, David Daleiden, heel veel informatie met een geheime camera openbaar gemaakt. Hoe mensen in een abortus kliniek denken, dat babydeeltjes en embryo's worden door verkocht aan onderzoekers. Mensen zijn vaak stil over dit onderwerp omdat het heel pijnlijk en persoonlijk is, er gaat veel schaamte mee gepaard of angst om mensen te persoonlijk te kwetsen die dit hebben meegemaakt. Toch hebben mensen vaak ook een uitgesproken mening hierover. Want het gaat ook over wat wel of niet OK is als leefstijl. Live Action, de organisatie van Lila Rose, heeft hier verandering in gebracht. Mensen praten er volop over in Amerika.



Amerikaanse staten
In Spanje heeft men een gezegde: als het goed gaat met de schapen, gaat het slecht met de wolven.
Er zijn nu flinke veranderingen in de Amerikaanse politiek. In Missouri heeft bijvoorbeeld als regel dat na acht weken geen abortus meer mag gebeuren. Vanaf acht weken heeft een baby een hartslag, armpjes en beentjes. In New York heeft men een regel ingevoerd die toestaat om alle negen maanden de baby te doden. Door de regels in New York begint men gelukkig wel weer te spreken over de waardigheid van menselijk leven en waar we nu eigenlijk als mensheid echt voor staan.

Censuur en spiritualiteit
Wat weinig mensen beseffen is dat het kwaad heel spiritueel is! Misschien nog wel spiritueler dan het goede. Christenen volgen een God die immers mens (vlees) is geworden. Onze samenleving wordt steeds spiritueler, maar brengt dat ons dichterbij het beest? Onze eigen wil? Of dichter bij onze Herder? In de Nederlandse bibliotheken en in publieke winkels zal je allerlei spirituele boeken vinden, maar nauwelijks goede christelijke boeken. Het christelijke geloof wordt flink gecensureerd.  Wel krijgen we in onze publieke sector lessen over meditatie en de oosterse leefstijlen. Waarom is er zo weinig ruimte voor Jezus? Hij heeft zoveel met onze eigen geschiedenis te maken, onze christelijke wortels. Ik denk dat weinig mensen daar nog iets van begrijpen, als ik alleen al terugdenk aan het aantal vooroordelen die ik had over het christelijk geloof, en de moeite die ik moest doen om een duidelijk beeld te krijgen, dan kan ik het anderen maar moeilijk kwalijk nemen dat ze met een karikatuur te maken hebben van wat ze denken wat het christendom is.

Onze media: framing
Daarbij komt ook dat onze media, dat is al lang bekend, mensen of groepen op zo'n manier in beeld brengt dat we negatieve gevoelens bij ze krijgen. Dat heet framing, Joris Luyendijk heeft hier ook over geschreven (in zijn boek: het zijn net mensen). Dat zie je in Nederland ook met prolife mensen of prolife ontwikkelingen. Onze media presenteert het altijd met negatieve associaties. Gelukkig is Live Action een voorbeeld van de andere kant van het verhaal.
Ze komen ook op TV in Amerika, op een kanaal wat door veel Europeanen niet zo geliefd is, misschien terecht, maar in elk geval worden ze door deze zender niet gecensureerd en krijgen ze ook een stem. Dat gebeurt nog niet in Nederland, terwijl we toch zo'n tolerant land zijn?

Deze video duurt vijf minuten en dan zie je direct hoe het bij Live action op TV gaat en wat de Amerikaanse staten veranderen. Veel kijk plezier!
https://www.youtube.com/watch?v=Nkjrkxmq5K0

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Het privilege voor de gedoopte