Psalmen als Wegwijzers



Psalmen als wegwijzers


Wist je dat de psalmen een bijzondere ontwikkeling in de traditie van de Kerk hebben gebracht?
Bij broeder Clemens is te lezen dat monniken een zeer muzikaal leven hadden. Dat moest wel als je 150 psalmen in een week uit wilt, let op, zingen! De psalmen waren een bron voor mensen om met zang en muziek bezig te zijn en deze muziek heeft zich doorontwikkeld.
Maar toen ik dit artikel begon was ik behoorlijk verrast door het volgende. Monniken baden de 150 psalmen en de leken baden 150 Wees Gegroetjes in plaats van de psalmen.
De Rozenkrans is dus voortgekomen uit die Wees Gegroetjes en dus uit de 150 psalmen en daarmee waren de psalmen dus een wegwijzer naar Maria.

Dat laatste is precies waar ik verder op in wil gaan. Wat hebben we aan de psalmen? Waar leiden ze ons naartoe? De psalmen worden beschouwd als poëtische geschriften. Ze omvatten emoties en allerlei situaties waar een mens zich in kan bevinden. Van hieruit spreekt God tot de mens en de mens tot God. Met Gods genade leren we dit te begrijpen en te beleven en zo vorm je een startblok om aan de psalm te beginnen. Een startblok die je boven de tijd uit tilt, alles wordt nieuw en over ouderwets kun je niet meer spreken. Daar ga je dan, de psalm begint en eindigt. Terwijl je het leest ontdekt je hoe de mens zichzelf ziet in de nabijheid van God en hoe Hij de wereld ziet, maar zo leer je zien hoe je relatie is met God.
Een psalm is een gebed waarin onze geest en denken worden voorbereid op het ontvangen van de Heer en op het begrijpen van zijn leer.

Augustinus (een kerkvader) die door psalmen diep ontroerd raakte had zo ongeveer het volgende gezegd: God heeft zichzelf in de psalmen geprezen om het mensen makkelijker te maken Hem op de juiste manier te prijzen. Door de psalmen leren we God kennen als Heer van alle dingen. We zien hoe Hij omgaat met zijn mensen en ontdekken dat God een persoonlijke God is met wie we een relatie kunnen hebben.
De discipelen waren de eersten die in staat waren om te zien hoe de psalmen in Jezus hun vervulling vonden, met name in de dood en verrijzenis (Luc. 24:27-28). Als je de bijbel goed kent zal je ook ontdekken dat Jezus zich vaak uitdrukte met zinnen die uit psalmen afkomstig zijn. Wellicht zal je net als de discipelen steeds beter zien hoe Jezus de psalmen heeft beleefd.

En zo maken de psalmen met ieder een eigen karakter een weg vrij naar Christus. Ze waren voor de komst van Jezus een voorbereiding op Zijn komst. En zoals het vroeger ging, zo gaat het nu nog steeds. Daarom komt de psalm in de Mis voor het Evangelie, maar ook voor de Eucharistie.

Dat de psalmen uiteindelijk voor een Maria devotie gezorgd hebben is wellicht heel logisch.
Zoals de psalmen het volk van Israël hebben voorbereid op Jezus’ komst, zo is Maria de beste Moeder en het beste voorbeeld die ons kan voorbereiden op het ontvangen van Haar Zoon. Ze moet de psalmen goed gekend hebben en ze zal ze vaak met haar gezin hebben gezongen.
Niet meer en niet minder hebben we aan de psalmen; ze geven ons een relatie met God en leiden ons verder naar Hem toe. En als je dat kan verkrijgen, wat wens je dan nog meer? 

Gepubliceerd in: Omega Magazine

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Het privilege voor de gedoopte