De Geboorte van de Mens



De geboorte van de Mens
‘Mens, word wie je bent’  – Paus Johannes Paulus II

De woning van waarde.
Heb je ooit geprobeerd bij de kassa met oud papier te betalen in plaats van met geld?
Toen ik een keer bij een kassa stond met een zak met oud papier en voor de grap vroeg of ik daar ook mee kon betalen, werd ik aangekeken alsof ik gek was.

Op dat moment leerde ik twee dingen. Het eerste was om niet vaker dat soort grapjes te maken, vooral niet bij een drukke kassa. Het tweede was dat waarde zelf ongrijpbaar is totdat je het kan koppelen aan een object. Als je iets wilt kopen, moeten beide partijen dus van tevoren hebben afgesproken wat er tegenover staat. Dit is ook wat God gedaan heeft. God heeft een betaalmiddel ingesteld voor een deal met de mens. Weg met marktplaats en alle bedrijven die vouchers verkopen, want deze deal is zoveel meer waard! Onze Heer biedt ons de kans om als mens (op aarde al) deel uit te maken van het hemelse leven van God.
De prijs en de spelregels zijn dan ook bepaald door Hem, want wij mensen willen graag iets verkrijgen. Het zal waarschijnlijk herkenbaar zijn als ik schrijf dat de mens over het algemeen maar wat graag voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Maar God doet precies het omgekeerde om te laten zien hoeveel wij voor Hem waard zijn. Hij heeft laten zien dat er betaald wordt met leven wat vrijwillig gegeven wordt. Hij heeft namelijk vrijwillig met Zichzelf, Zijn enige Zoon, Jezus, betaald. Maar tot in hoeverre kunnen en willen wij God terugbetalen. Door ons leven voor Hem te leven?

Geloof je in vriendschap?
Na een spannend intro wil ik even door naar een stukje essentie. Arme Stef Bos zingt dat vriendschap een illusie is. Aan de andere kant hebben we een gezegde dat ons leert dat je voor elkaar ‘door het vuur kan gaan’. Ik schreef al dat we deel kunnen uitmaken van Gods leven, maar om dat te doen is vriendschap bewaren heel belangrijk. Dankzij Christus hebben we kunnen leren dat ons leven draait om een diepe vriendschap met God. De vriendschap begint bij het doopsel dat door Jezus is ingesteld. We willen naar Zijn geboden leven en luisteren naar hoe Hij ons roept om te leven, opdat de wereld ons zal herkennen aan onze liefde voor elkaar. Door in ons leven altijd vriendschap met God te zoeken, kunnen we de heiligheid bereiken.

In het begin.
Laten we nu kijken naar de geboorte van de mens. Adam en Eva waren de eerste mensen die in vriendschap leefden met God. Ze waren schepselen maar wel anders dan de rest van de Schepping. Ze leefden in een paradijs waar ze elke dag met God spraken en ze waren gelukkig. Ze mochten van alle bomen de vruchten eten, behalve één boom die vruchten droeg waarvan ze zouden sterven. Maar de slang in het paradijs had ze overgehaald deze vrucht toch te eten.
Hij vertelde ze de leugen dat hun ogen zouden opengaan en dat ze net als God zouden worden. Iedere mens is een schepsel en heeft dezelfde zwakte als Adam en Eva, maar Jezus was een ander soort Mens. Hij heeft het tij gekeerd door nooit te zondigen in zijn leven. Hij heeft God altijd liefgehad en God heeft Hem altijd liefgehad. En door de Liefde tussen de Zoon en de Vader heeft God ons getoond hoeveel hij ons bemint. Hij ging in Zijn vriendschap met de zondige mens door het vuur omdat Hij in ons gelooft.

mens of Mens.
In de titel staat het woord ‘mens’ met een hoofdletter geschreven. De Mens met een hoofdletter M is in dit geval Jezus. En door onze vriendschap met Hem deelt Hij die hoofdletter met ons, we zijn trots op Jezus want dankzij Hem mogen we mensen worden met een hoofdletter M.
We hebben gezien dat God zijn leven voor ons heeft gegeven en we weten dat Hij ons Sacramenten heeft gegeven, zichtbare tekenen van wie Hij is. Maar wat wil God met de mens?
Ook al zijn we verzwakt door de erfzonde, Zijn plan voor ons blijft bestaan. Hij wil dat we laten zien dat liefde het kwaad (de zonde) overwint door ons geloof in Hem.

Begrijpend lezen.
Dan nu even naar de klaslokalen. Scholen vragen leerlingen om de evolutietheorie voor waar te nemen en zonder degelijk christelijk onderwijs houden ze daar op met hun educatie. De RK Kerk heeft niets tegen de evolutietheorie, zolang mensen niet het idee krijgen dat de mens een dier is die door toeval is gaan bestaan, want bij God bestaat geen toeval. De RK Kerk ziet altijd en overal de hand van de Schepper en vooral in de mens.
Aan de andere kant zijn er ook creationistische christenen die het scheppingsverhaal al te letterlijk nemen en het lezen als een wetenschappelijke rapportage van een hedendaagse verslaggever.
Hier vraagt de RK kerk ons om het verstand te blijven gebruiken en het verhaal continu in de juiste context te plaatsen en de essentie niet te vergeten.

Alles wordt nieuw.
Sommige mensen hopen door de wetenschap God te kunnen grijpen of juist te kunnen ontkennen in plaats van Hem en zijn Werk beter te leren kennen; maar dat is net zo gek als kinderen die in de zandbak zoeken naar hun ouders die hen deze zandbak gegeven hebben. De Bijbel vertelt ons tenslotte dat God de Schepper is en niet dat de Schepper in de zandbak op te graven is.
Alleen de mensen die geloof zoeken en hebben beseffen dat God anders te grijpen is. Ze grijpen God, slechts door hun ogen van geloof, want God is geest. En in levende lijve, is Hij niet anders te vatten dan door Jezus. Dezelfde Jezus die ons gevraagd heeft God boven alles te beminnen en de naaste als onszelf. De Jezus die Mens is geworden en door Hem, met Hem en in Hem kunnen wij herboren worden. Zie je, dat is het mooie van God. Door ons elke dag te bekeren, maakt Hij ons leven nieuw, net als bij de geboorte van een kind, maar nu een kind van God.

En toch… hebben veel mensen de schepping vaak meer lief, dan de Schepper.
Gek eigenlijk. Ω

"Er is een economische crisis en dat is best spannend. Kiezen voor God is ook spannend, maar er is een bijkomend voordeel :) Omdat Gods Liefde oneindig veel waard is en in de hemel niemand nog aan Hem twijfelt, zal er tijdens ons verblijf bij God in Zijn eeuwigheid nooit crisis zijn."

Gepubliceerd in: Omega Magazine

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Het privilege voor de gedoopte