Paus noemt gendertheorie-onderzoek 'ideologische kolonisatie'



Paus Franciscus zei zondag dat het onderwijzen van gendertheorie aan kinderen op scholen een "verraderlijke indoctrinatie" is, hoewel hij volhield dat hij homoseksuelen en transseksuelen altijd met respect had behandeld.

"Het is één ding om homoseksuele neigingen of een geslachtsverandering te hebben", zei de paus in opmerkingen aan journalisten aan boord van het pauselijke vliegtuig nadat hij een driedaagse rondreis door de Kaukasus had afgerond en naar huis terugkeerde naar Rome.

"Maar het is iets anders om het op scholen te onderwijzen."

Proberen om op deze manier "levenshoudingen te veranderen" is "ideologische kolonisatie", zei de paus, voortbouwend op opmerkingen die hij zaterdag in Tbilisi maakte, toen hij betoogde dat de gendertheorie deel uitmaakte van een "wereldwijde oorlog" tegen traditionele familiewaarden en het huwelijk.

Gendertheorie is, in grote lijnen, het idee dat, hoewel mensen biologisch mannelijk of vrouwelijk kunnen zijn, ze ervoor kunnen kiezen om zich te identificeren als man of vrouw - of beide of geen van beide.

Toen hem werd gevraagd naar zijn houding ten opzichte van homoseksuele of transseksuele mensen, herhaalde paus Franciscus zijn oproep om ze zo veel mogelijk te verwelkomen, te accepteren en te integreren in de samenleving.

"Ik begeleidde mensen met deze neigingen, met homoseksuele praktijken, ik bracht ze dichter bij de Heer", zei hij. "Sommigen waren niet in staat (om de leer van de kerk te volgen), maar ik heb nooit een van hen in de steek gelaten", zei hij.

De paus, die de pauselijke naam Franciscus aannam als eerbetoon aan Sint Franciscus van Assisi, de christelijke monnik die toegewijd is aan de onderdrukten, vertelde verslaggevers over een Spanjaard die een geslachtsverandering had ondergaan om een ​​man te worden en vervolgens met een vrouw trouwde.

Een plaatselijke priester vertelde het paar dat ze "naar de hel zouden gaan", wat hen veel leed bezorgde, maar nadat ze Franciscus hadden geschreven, ontving de paus ze en behandelde ze met waardigheid, zei hij.

"Het leven is leven en de dingen moeten worden genomen zoals ze komen", zei de paus.

"Schrijf alsjeblieft niet dat de paus transseksuelen zal heiligen. Ik kan me nu al de voorpagina's van kranten voorstellen", voegde hij eraan toe.

"Het is een morele kwestie en moet zo goed mogelijk worden opgelost, altijd met de genade van God."

Eerder in zijn pausdom sprak Franciscus de bekende zin: "Wie ben ik om te oordelen?" over homoseksualiteit uit, maar hij weigerde in april van dit jaar koppels van hetzelfde geslacht te erkennen in de nieuwe kerkelijke richtlijnen voor het gezinsleven. 


Bron: https://www.france24.com/en/20161003-pope-gender-theory-studies-catholic-church

Oktober 2016

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Het privilege voor de gedoopte