Maria altijd Maagd?

Boy meets girl
Maar dan in Irak.
Ze waren ongeveer zestien jaar oud toen ze trouwden en hadden na vijf jaar geen kinderen. Toen spraken ze over dit onderwerp met dierbaren en, zo gaat het verhaal, bleek dat ze niet wisten dat geslachtsgemeenschap nodig was om kinderen te krijgen. Een jaar na deze informatie kregen ze een kindje. Het is ongeveer veertien jaar geleden dat Saad, een man uit Irak, dit verhaal vertelde. Het was een verhaal van twee mensen uit zijn dorp.



Het gewone leven.
Argwaan is bij zo'n verhaal niet ongewoon, vooral bij iemand die opgroeit in een westerse samenleving, omdat het zo ingaat tegen onze mensenkennis en dat wat wij normaal vinden. Maar probeer je eens in te leven. Stel je een klein dorp voor waar men op elkaar is aangewezen. Waar men geen digitale media kende en de continue focus op schoonheidsidealen en toespelingen op de sensualiteit. Simpel gezegd, minder opdringende afgoderij. De ziel had dus meer ruimte om zich tot God te verheffen. En wat in zo'n samenleving waardering kreeg? Het hebben van karakter en wijsheid, je plek kennen, gastvrijheid en eerbied voor elkaar. En bepaalde omgangsnormen, ook tussen man en vrouw.

Misschien hadden ze weinig libido, misschien behielden ze formele omgangsnormen of een eerbied naar elkaar door elkaar niet uit te kleden. Of een natuurlijke schaamte. Een schaamte die normaal in een huwelijk wordt omgezet tot het geschenk van twee lichamen aan elkaar. Het verhaal zegt daar niets over, maar het verhaal kan best waar zijn. En waarom zou Maria dan niet altijd Maagd dan zo moeilijk te behappen voor veel mensen?

Houding
Naïef zijn is dom, maar argwaan is destructief. Argwaan vertroebelt de blik op de waarheid. Een argwanend persoon kan dit verhaal niet lezen als toeschouwer en het accepteren als iets wat is gebeurd. Want hij denkt dat er altijd dingen verzwegen worden om hem te misleiden. Zo kan men stellen dat als de waarheid verteld wordt, de argwanende nooit de waarheid zal zien, omdat hij het niet gelooft als waarheid.

Jozef en Maria
Een onderdeel van de geloofsbelijdenis is dat Maria altijd Maagd is. De geloofsbelijdenis stelt centraal wat we geloven en dit is ons van oudsher doorgegeven, zo gelooft de Kerk, door God, die met ons mensen onderweg is. Hoe zouden we dit als moderne zielen kunnen begrijpen? Dat kan alleen door de liefde. Liefde trekt ons boven onze eigen kleine waarheden over het leven uit en opent grotere wegen.

Maar waarom waren Maria en Jozef dan in een maagdelijk huwelijk? De bijbel zegt niets over de leeftijd van Jozef. Of Jozef weduwnaar was met kinderen of een jonge man. Maar wat wel duidelijk is, is dat hij een man van gebed is. Hij moet reageren op hele moeilijke situaties en daarin vertrouwt hij God, nadat een engel tot hem spreekt. Toen hij twijfelde over Maria, moest hij haar tot zijn vrouw maken. Ze hadden een woonplaats, maar hij moest verhuizen naar een ander land. Hij groeide in vertrouwen en hij zag gaandeweg ook beter welke rol hij moest spelen.

Unieke rol.
God gaf Jozef en Maria niet alleen inzicht in hun unieke situatie. Zoals bijvoorbeeld bij een aanvaller, die leert op welk deel van het veld hij moet staan om zijn functie goed uit te oefenen. Maar ze kregen ook de genade om die plaats op de gepaste wijze in te nemen. Zoals een aanvaller uiteindelijk gaat spelen met de bal. Wat betekent dat ze de kracht en liefde hadden elkaar op zo'n manier lief te hebben dat Maria's maagdelijkheid ongeschonden is gebleven.
Misschien denken bepaalde christenen bij deze gedachte dat ze Maagd bleef omdat seksualiteit niet helemaal zuiver is. Maar het is juist iets wat thuis hoort in het huwelijk. Maar waarom niet in hun huwelijk?
Als Maria altijd Maagd was, dan moeten we dus een betere reden verzinnen waarom. En daarvoor kunnen we kijken naar de woorden van Jezus.
Jezus zei: sommigen zijn eunuchs om het Rijk der Hemelen. Het Rijk der Hemelen? Dat begint met Jezus, het Rijk der hemelen was op aarde. 'Bekeert u want het Rijk der Hemelen is nabij.' Toen hij, in geestelijke zin, zo over eunuchs sprak had hij het in eerste instantie over zijn geliefde moeder. Jezus, het Rijk der Hemelen, was bij Jozef en Maria en om het Rijk der Hemelen verkozen ze als eunuch te leven vervuld van God. Misschien ligt deze gedachte een tipje van de sluier. Maria altijd Maagd.

Maar de wetenschap dan?
De zwarte zwaan is altijd een mogelijkheid, zaken die nog niet ontdekt zijn of nooit zijn voorgekomen blijken te bestaan. Wetenschap spreekt zich uit over wat waarschijnlijk is en wat kan, en niet over wat niet kan. Daarmee ontstaat de vraag: is het toch mogelijk dat een vrouw een zoon kan baren zonder tussenkomst van een man? Door een actie van God? De God die ruimte en tijd geschapen heeft. Terwijl Hij geen tijd kent en boven alle dingen staat. De God die de natuurwetten in stand houdt. Maar ook de God die buiten deze natuurwetten om kan werken.

Ik wens ieder een zalig Kerstmis!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Het privilege voor de gedoopte