Evangelisatie en Bekering - Recensie



Zieltjes winnen of zielen tot leven wekken? 
Een recensie van het boek: Evangelisatie en bekering.


‘Ze zijn weer zieltjes aan het winnen’, zei een vriend van me terwijl hij mensen bij deuren zag aanbellen. Ze belden bij ieder huis aan om hun leer te verkondigen. Ik snapte precies welke gedachte die vriend had; ze willen een geloof ‘verkopen’ en zodra het zieltje ‘in de pocket is’ gaan ze het liefst zo snel mogelijk weer verder om meer zielen te vinden. Op die manier is de vergelijking met een callcenter medewerker snel gemaakt, die er alleen op uit is om ‘klanten te winnen’. Gelukkig ging het boek ‘Evangelisatie en bekering’ absoluut niet over deze wijze van evangelisatie, er staat namelijk met kleine letters onder de titel ‘met bezieling en respect voor anderen’. Ze spreken daarom liever over: apostolaat. En zie! Daar is de zaak van God: het gaat erom zielen te bezielen, om ze tot leven te wekken. En niet zoals marketing mensen ziet, in de negatieve zin van het woord; ‘zieltjes te winnen’.

Tijdens het lezen van dit boek had ik, ondanks de content, het gevoel dat ik een roman las. Zo makkelijk een aangenaam las ik er doorheen. Het boek is geschreven en uitgebracht in 2007 door twee Amerikanen, waarvan één een priester. Drie jaar later verscheen de vertaling in het Nederlands. Het is een dun boekje en ondanks de dikte biedt het bijzondere inzichten.
Bij de inhoud was kort aandacht besteed aan wat er zo aantrekkelijk was aan christelijke mensen in de eerste eeuwen van het christendom. De samenleving in de eerste tijd na Christus had veel weg  van hoe onze maatschappij er nu uitziet en denkt. In die tijd moeten veel mensen jaloers zijn geweest op een goed lopend christelijk gezin en de vriendschappen onder de christenen, het christendom was dus iets wat zichtbaar vruchten afwierp en een bepaald soort leven met zich meebracht die anderen wensten te hebben. In deze tijd is in West-Europa geloven niet vanzelfsprekend. Het boek behandelt dan ook de optie om de weg naar geloof voor een ander te openen. Maar het gaat ook verder in op de moeilijkheden die je kan tegenkomen bij mensen met wie je graag meer wilt delen over God.

Wat me opviel was de geest van vrijheid die in het boek terugkwam. Wij zijn er voor de ander en de ander niet voor ons. Het gaat ook veel meer over persoonlijke bekeringsverhalen en de reden van mensen om zich te bekeren, dan over ‘wat je moet doen’ om mensen te bekeren. Deze getuigenissen zijn niet alleen mooi om te lezen, maar ook leerzaam om te begrijpen waar mensen tegenaan lopen als ze spelen met de gedachte om katholiek te worden. Het is tenslotte een stap die de omgeving behoorlijk tegen de borst kan stuiten. Uiteraard staan er ook wat hoofdstukjes in die feedback geven op vragen en kritiek die mensen kunnen hebben, door deze informatie zal je anderen kunnen helpen een helder beeld te vormen over de juistheid van hun ideeën. En mocht dit boekje niet voldoende zijn, dan staan er nog voldoende referenties in naar boeken van o.a. zeer goede katholieke apologeten in.


 Gepubliceerd in: Omega Magazine

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik mij toch koud voel in de warmere winters?

Een compliment aan echte vrouwen - de nieuwe Miss Nederland uitslag

Het privilege voor de gedoopte